Марлен Дитрих

Эркин энциклопедия Википедияны статьясы.
Бери кёчерге: навигация, излеу
Марлен Дитрих
Touch of Evil-Marlene Dietrich2.JPG

Туугъаны 1901 джыл, декабрны 27-де
Берлин, Германия
Ёлгени 1992 джылны, майны 6-сы
Париж, Франция
Этген иш(лер)и киноактриса

Марлен Дитрих (нем. Marlene Dietrich, керти аты Мария Магдалена Дитрих фон Лош, нем. Marie Magdalene Dietrich von Losch, 27-чи декабрь,1901 — 6-чы май, 1992) — белгили немча эм американ киноактриса, джырлаучу.

Биография[тюрлендир]

Марлен Дитрих 1901 джылны 27-чи декабрнда Берлинни Шёнеберг районунда, полицияны абычары Луи Эрих Отто Дитрих бла аны юй бийчеси Иоханна Фельзингни юйдегисинде туугъанды. 1918 джылгъа дери орта школда окъугъанды, аны бла бирге профессор Дессауда скрипкагъа юреннегнди. 1919-1921 джыллада Веймарда профессор Роберт Райцда музыкагъа юреннгенди; Берлинде Макс Рейнтхардтны актер школуна киргенди.

1922 башлаб берлин театрлада тюрлю-тюрлю роллада ойнаб башлайды, ол джыл огъунакъ экраннга чыкъгъанды.

1923 джылны 17-чи майында Рудольф Зибер бла юйленеди, 1924 джылны декабырында алагъа къызчыкъ тууады. Атына Мария атайдыла. 1925 джыл Марлен театр бла кинода ишине ызына къайтады. 1928 джыл биринчи пластинкасы чыгъады. Бир джалдан белгили режиссер Джозеф фон Штенберг Кёк мёлек атлы филимине Лола Лола ролну ойнаргъа чакъырады.

1930 джылны февралында Марлен Дитрик «Парамаунт» фирма бла кесамат этиб, 1930 джылны, апрелинде, "Кёк мёлекни" премьера кюнюнде Берлинден кетеди.

ФРГ-ни маркасында Марлен Дитрих

Штернберг алгъан алты фильм Марленнген дуния белгиликни келтиреди. «Ибилис — тиширыуду» (The Devil is a Woman, 1935) фильми аланы бирге салыннган ахыр фильмлери болады. 1939 джыл Марлен американ гражданлыкъ алады. Антифашист болгъаны себебли, ючюнчю рейхни Германиягъа къайт деб чакъырыуларына былай джууаб бергенди: "Мен мор кийим киймеме" 1943 джылны мартындан башлаб къазаутда союзнкилени аскерлеринде концертле бла чыгъыб тургъанды.

1946-1951 джыллада джангыдан киногъа къайтады. Аны юсюне радио бла журналлада ишлегенди . 1953 джыл Лас Вегасда джангы карьерасын башлайды, энди ол джырчы эм конферансьеди. Экранлада Марлен аздан аз чыгъа башлайды, алай а ролланы кеси сайлагъанды, гичте ролчукълада уллу ачхагъа ойнагъанды. 1960 джыла ФРГ-ге гастролла бла келгенди, алай а анда аны алай бекда сюймегендиле. 1975 джыл бутун сындыргъандан сора карьерасын бошайды.

Къалгъан джылларын Дитрих Париждеги фатарында ётдюргенди, тыш дуния бла телефонну юсю бла байламлы болгъанды. 1979 джыл Германияда аны мемуарлары чыкъгъандыла. 1982-1983 джыллада Максимилиан Шелл аны бла интервью джагъанды, артдан ол интервьюну Марлен атлы документли филмде хайырландыргъанды.

Марлен Дитрих 1992 джылны 6-чы майында, Париждеги фатарында ауушханды.

Фильмография[тюрлендир]

  • 1922 — Эркишиле аллайладыла / So sind die Männer
  • 1923 — Сюймекликни Трагедиясы / Tragödie der Liebe
  • 1923 — Джолдагъы адам / Der Mensch am Wege
  • 1923 — Джашаугъа секириу / Der Sprung ins Leben
Марлен Дитрих(Эми Джоли) бла Гэри Купер (Том Браун) «Марокко» фильмде
  • 1926 — Манон Леско / Manon Lescaut
  • 1926 — Дюбарри бюгюн / Eine Dubyrry von heute
  • 1926 — Чарли, башынгы тик тут / Kopf hoch, Charly!
  • 1926 — Мадам сабий излемейди / Madame wünscht keine Kinder
  • 1926 — Чамчы / Der Juxbaron
  • 1927 — Аны уллу алдауугъу / Sein größter Bluff
  • 1927 — Кафе Электрик / Café Electric
  • 1928 — Принцесса Олала / Prinzessin Olala
  • 1928 — Къолугъузну уппа этеме / Ich küsse Ihre Hand, Madame
  • 1929 — Тансыкъ болгъан тиширыу / Die Frau, nach der man sich sehnt
  • 1929 — Тасланы кемеси / Der Schiff der verlorenen Menschen
  • 1929 — Некях кёзюуню къоркъуулары / Gefahren der Brautzeit
  • 1930 — Кёк мёлек / Der blaue Engel — Лола Лола
  • 1930 — Марокко / Morocco — Эми Джолли
  • 1931 — Бедиш / Dishonored — Мэри Колверер
  • 1932 — Шанхай экспресс / Shanghai Express — Магдален
  • 1932 — Сары шилли Венера / Blonde Venus — Хэлен Фарадэй
  • 1933 — Джырны джыры / Song of Songs — Лили Кжепанек
  • 1934 — Къанлы императрица / The Scarlet Empress — Екатерина II
  • 1935 — Ибилис - тиширыуду / The Devil is a Woman — Конча Пэрез
  • 1936 — Нафыс / Desire — Маделен де Бюпрэ
  • 1936 — Аллахны бачхасы / The Garden of Allah — Домини Энфильден
  • 1937 — Къалкъансыз Рыцарь / Knight Without Amour — Герцогиня Алесандра Владинофф
  • 1937 — Мёлек / Angel — Мария 'Ангел' Бэйкер
  • 1939 — Дестри энтда атджердеди / Destry Rides Again — Фрэнчи
  • 1940 — Джети гюнахчы / Seven Sinners — Бижу Бланш
  • 1941 — Джангы Орлеанны оту / The Flame of New Orlean — Герцогиня Клэр Лэдо
  • 1941 — Эркиши кюч / Manpower — Фэй Дуваль
  • 1942 — Леди былай излейди / The Lady is Willing — Элизабет Мадден
  • 1942 — Джараусузла / The Spoilers — Шэрри Малотт
  • 1942 — Питтсбург / Pittsburg — Джоси 'Ханки' Винтерс
  • 1944 — Кисмет / Kismet — Джамилла
  • 1944 — Джашланы ызындан / Follow the Boys — Камео
  • 1946 — Мартин Руманьяк / Martin Roumagnac — Бланш Ферранд
  • 1947 — Алтын сыргъала / Golden Earrings — Лидия
  • 1948 — Тышкърал роман / A Foreign Affair — Эрика фон Шлютов
  • 1949 — Баш къатышдырыу / Jigsaw — камео
  • 1950 — Сахнадан къоркъуу / Stage Fright — Шарлотт Инвуд
  • 1951 — Кёкде джол джокъду / No Highway in the Sky
  • 1951 — Аман атлы ранчо / Rancho Notorious — Алтар Кин
  • 1956 — Дунияны тёгерегине 80 кюннге / Around the World in 80 Days — Салонну иеси
  • 1957 — Монте-Карло / Montecarlo — Мария де Крэвесье
  • 1957 — Терслеуню шагъаты / Witness for the Prosecution — Кристин Хельм Воль
  • 1957 — Аманлыкъны мухуру / Touch of Evil — Таня
  • 1961 — Нюрнберг процесс / Judgment at Nuremberg — госпожа Бертхольт
  • 1962 — Къара тюлкю. Адольф Гитлерни керти хапары / The Black Fox. The True Story of Adolf Hitler — диктор
  • 1963 — Париж иссиликде / Paris When It Sizzles — камео (титрледе джокъду)
  • 1978 — Ариу жиголо-джарлы жиголо / Schöner Gigolo, armer Gigolo — Баронесса фон Зомеринг
  • 1984 — Марлен / Marlene — кадрны тышындагъы ауаз

Джибериуле[тюрлендир]